Čerstvý vítr v české cross country rally, který míří na Dakar!


V uplynulém závodním víkendu, kdy se konal závod v maďarském městě Várpalota se již podruhé představil Pavel Pups za volantem závodní Toyoty Land Cruiser pronajaté ze stáje Ultimate Dakar Tomáše Ouředníčka a úspěšně potvrdil výsledek z předchozího závodu.
Pojďme si však nejdříve nového jezdce trochu blíže představit. Mostecký rodák je milovníkem vůně benzínu snad odjakživa. Nejdříve byl řidičem z povolání, kdy s kamionem projel většinu Evropy a nemalou část Asie. Za povšimnutí určitě stojí doba, kdy brázdil stepi Kazachstánu a sbíral zkušenosti s terénem. Později se propracoval k vlastnímu závodnímu autu a zdokonaloval svůj um nejdříve s cupovou Octavií v amatérských okruhových závodech Carbonia cup, kde v sezoně 2013 zvítězil v kategorii A. Poté si však chtěl osahat i další motoristické disciplíny a objevoval se na závodech do vrchu či jako předjezdec v rally. V sezoně 2016 se vrátil znovu k okruhům v seriálu Octavia cup, aby definitivně zjistil, že rallyové disciplíny mu jsou nejbližší.

Shoda náhod napomohla setkání Pavla Pupse s Tomášem Ouředníčkem při testování, které proběhlo v červnu letošního roku a Pavel okamžitě poznal, že cross country je konečně to pravé, jeho krevní skupina. Slovo dalo slovo a zrodila se nová spolupráce.
První závod Nyír Baja konaný v rámci mistrovství Maďarska a mistrovství Evropy dopadl na výbornou a Pavel si ze své premiéry v cross country rally v maďarském městě Nyíregyháza odvezl v kategorii T2 zlato.


Nyní se v Maďarsku na start Hungarian Baja konaného v rámci mistrovství světa se opět postavil skvělým spolujezdcem Petrem Hauptmanem v pronajaté Toyotě. Závod i přes drobné technické nedostatky odsýpal dobře a posádka si držela skvělé umístění, jízda byla bezchybná a to se nejlépe projevilo ve třetí rychlostní zkoušce, kde Pavel s Petrem naprosto nečekaně dosáhli absolutně třetího místa za Yasirem Seaidanem s MINI kategorie T1 a Tomaszem Bialkowskim na Polarisu v kategorii T4N.
Pro vítězství ve své kategorii T2 pak si dojeli s náskokem více než 24 minut a potvrdili prvenství z předchozího podniku.
Skvělé výsledky, kterých se podařilo dosáhnout na voze s minimálními úpravami, tak vedly k definitivnímu rozhodnutí účastnit se pod vedením Tomáše Ouředníčka Dakaru. Do doby konání Dakaru se proto plánuje zúčastnit i ostatních podniků a to nejen pro získání potřebných zkušeností, ale také potřebných bodů pro kvalifikaci.

Rolovat nahoru